Tratamentul hemoroizilor în faza de acutizare

Hemoroizii se caracterizează printr-un curs cronic, care este înlocuit adesea cu perioade de exacerbare. În unele cazuri, boala apare direct într-o formă acută. Cea din urmă se caracterizează prin apariția trombozei nodurilor hemoroidali, cu dezvoltarea simptomelor concomitente. Trombozele pot apărea atât în nodurile externe, cât și în cele interne, însă în majoritatea cazurilor, are loc un proces combinat.¹

Atenție: acutizarea hemoroizilor trebuie tratată imediat

Acutizarea hemoroizilor afectează considerabil calitatea vieții pacientului, dar, totodată, poate provoca dezvoltarea complicațiilor. De aceea în asemenea cazuri, tratamentul trebuie efectuat imediat.

Cauzele acutizării hemoroizilor

Se știe că la baza dezvoltării afecțiunii este o tulburare a circulației sângelui în vasele hemoroidale. Ca urmare a acestor modificări, fluxul de sânge arterial crește și, în același timp, scade fluxul de sânge venos. Toate acestea provoacă creșterea dimensiunii vaselor sanguine care, ulterior, formează noduri.

Cauzele acutizării hemoroizilor

Cauzele trombozei nodurilor, care provoacă dezvoltarea perioadelor de acutizare, nu au fost stabilite cu exactitate. Se consideră că și aceasta are legătură cu tulburarea circulației sanguine în vasele hemoroidale. Cu timpul, astfel de modificări devin mult mai pronunțate, de aceea sângele începe să se blocheze și formează tromboze.

De asemenea, există factori de risc care contribuie în același timp la apariția hemoroizilor și, dacă nu sunt eliminați ulterior, provoacă perioade de acutizare. Printre aceștia pot fi menționați:

Greutate corporală excesivă
Greutate corporală excesivă.
Loc de muncă sedentar.
Loc de muncă sedentar.
Constipațiile
Constipațiile.
Abuzul de alcool
Abuzul de alcool.
Alimentația incorectă.
Alimentația incorectă.
Muncă fizică grea.
Muncă fizică grea.²
Eliminarea cauzelor hemoroizilor

Înlăturarea acestor factori de risc constituie o metodă de prevenire a hemoroizilor și, totodată, o modalitate de a preveni acutizările.

Simptome și gravitate

În perioadele de acutizare a hemoroizilor se manifestă 3 simptome principale: tromboza nodurilor hemoroidali, durerea, inflamația nodurilor și a țesuturilor moi. În funcție de gravitatea acestor manifestări, se disting următoarele grade de severitate:

  • Gradul întâi.
    Se observă doar tromboza nodurilor, nu există modificări inflamatorii. La o examinare vizuală, pot fi depistați noduri mici, dureroși. Pielea perineului este roșie și umflată. Printre simptomele suplimentare pot fi mâncărimea și disconfortul.
  • Gradul doi.
    Pe fondul trombozei nodurilor, se dezvoltă inflamația. Atingerea pielii perineului provoacă durere, este de culoare roșie pronunțată. Durerea este deranjantă pentru pacient când merge și când e în repaus (în poziția șezut). Se manifestă spasmul sfincterului anal.
  • Gradul trei.
    Procesul inflamator, care se dezvoltă pe fondul trombozei, trece la țesutul adipos subcutanat, ceea ce duce la apariția unor simptome severe, dintre care durerea ascuțită este cea mai răspândită. De asemenea, nodurile trombate pot fi afectate de un proces infecțios, care afectează starea pacientului.¹
Tromboza este o contraindicație pentru metodele instrumentale de examinare

Tromboza este o contraindicație pentru metodele instrumentale de examinare, de aceea diagnosticarea hemoroizilor interni și externi se efectuează doar cu ajutorul examinării vizuale. În unele cazuri, se admite examinarea rectală digitală.

Metodele de tratament al hemoroizilor în faza de acutizare

Procesul inflamator acut este o contraindicație pentru unele tipuri de tratament chirurgical. De aceea medicul evaluează posibilitatea utilizării acestora în cazul hemoroizilor în faza de acutizare, după eliminarea inflamației. Pentru aceasta, se folosesc metode de terapie conservatoare.

Metodele de tratament al hemoroizilor în faza de acutizare

Un astfel de tratament este indicat nu doar cu scopul de a pregăti pacientul pentru intervenția chirurgicală, dar și pentru prevenirea complicațiilor. În cazul trombozelor, se recomandă administrarea medicamentelor din grupul de anticoagulante și flebotonice. Dacă tromboza este combinată cu inflamația țesuturilor moi, sunt prescrise medicamente combinate care ameliorează inflamația, reduc durerea și au un efect trombolitic.³

Tratamentul chirurgical poate fi efectuat atât prin tehnici minim invazive (fotocoagulare, dezarterizare, ligare etc.), cât și prin metoda clasică (hemoroidectomie). Dezavantajul acestui tratament este traumatizarea suplimentară a mucoasei rectale. De aceea în perioada postoperatorie, pacienții pot acuza durere și hemoragie.³

Preparatul Natalsid®

Natalsid®  este un remediu hemostatic autohton, care conține substanța activă alginat de sodiu. Acesta este de origine naturală și posedă acțiune hemostatică, antiinflamatoare și regeneratoare. Natalsid® este recomandat pentru patologiile proctologice cronice (fisură anală cronică, hemoroizi cronici etc.), dar poate fi utilizat și în perioada postoperatorie, după tratamentul unor astfel de boli.

Prevenire

În 82 la sută dintre cazuri, tromboza nodurilor hemoroidale se dezvoltă pe fondul hemoroizilor cronici. Restul cazurilor sunt provocate de formele primare acute, de la care apare boala.¹ De aceea măsurile preventive sunt deosebit de importante pentru pacienții care au fost diagnosticați deja cu hemoroizi cronici. Respectarea unor reguli simple va ajuta la reducerea probabilității de exacerbare și la îmbunătățirea calității vieții.

Pentru normalizarea scaunului și prevenirea constipațiilor, este necesară respectarea unei diete speciale. Produsele sunt selectate în mod individual pentru fiecare pacient, dar există câteva reguli generale pe care toți pacienții trebuie să le respecte.

Prevenirea hemoroizilor

Din acestea fac parte:

  • Mese frecvente împărțite în intervale egale de timp.
  • Mestecarea minuțioasă a mâncării.
  • Respectarea regimului de consum de lichide.
  • Renunțarea la condimente, sosuri și alți aditivi în preparate, care irită intestinele.
  • Consumul unei cantități suficiente de fibre.

De asemenea, este necesară renunțarea completă la orice băuturi alcoolice, fast-food, carne grasă și alimente care contribuie la compactarea maselor fecale.

Schimbarea stilului de viață al pacientului este o importantă în prevenirea afecțiunii. Aceasta presupune o activitate fizică suficientă, normalizarea greutății corporale, efectuarea unor exerciții speciale.

Prevenire // акцентный блок

Luând în calcul faptul că exacerbarea hemoroizilor este caracteristică pentru evoluția cronică a afecțiunii, este necesar să se ia în considerare tratamentul medicamentos ori chirurgical. Pentru alegerea celei mai bune metode trebuie consultat un proctolog.