Clasificarea hemoroizilor include câteva puncte. În funcție de gravitatea afecțiunii, se distinge forma acută și cea cronică. Hemoroizii în faza de acutizare constituie agravarea formei cronice a afecțiunii.1 Aceștia se caracterizează prin prezența unor simptome puternice, care provoacă disconfort sever și determină pacientul să consulte un medic. În același timp, în perioadele de acutizare, medicul este limitat în alegerea metodelor de tratament, dar aceasta nu înseamnă că nu poate oferi asistență calificată în cazul hemoroizilor în faza de acutizare.



Почему развивается обострение

De ce apare acutizarea

Pentru că hemoroizii în faza de acutizare constituie o agravare a formei cronice, cauzele dezvoltării pentru ambele tipuri ale afecțiunii sunt aceleași.
În acest caz, e vorba de sarcină și naștere, alimentarea greșită, modul de viață sedentar ș.a. La fel, unele dintre aceste cauze pot apropia faza de acutizare a hemoroizilor.
  • De exemplu, se știe că după naștere, apare acutizarea la o jumătate dintre femeile care suferă de hemoroizi cronici în timpul sarcinii. În același timp, cu cât mai mult durează nașterea, cu atât mai mare e probabilitatea acutizării.2 De exemplu, se știe că după naștere, apare acutizarea la o jumătate dintre femeile care suferă de hemoroizi cronici în timpul sarcinii. În același timp, cu cât mai mult durează nașterea, cu atât mai mare e probabilitatea acutizării.<sup>2</sup>
Ridicarea greutăților
Ridicarea greutăților

Greșeli de alimentație
Greșeli de alimentație

Consumul de alcool ș.a.
Consumul de alcool ș.a.

De remarcat că perioadele de acutizare pot apărea foarte rapid. De exemplu, în caz de nerespectare a dietei, în special după abuzul de alcool, se pot observa manifestări pronunțate chiar peste 12-24 de ore.1

Simptomele hemoroizilor în faza de acutizare

Hemoroizii se cracterizează prin două simptome principale, care conduc pacientul la medic – hemoragie și căderea nodurilor din canalul anal.3

Principalul simptom al hemoroizilor îl constituie tromboza hemoroidală externă. Aceasta se manifestă prin apariția unor neoplasme dureroase dense de culoare albastră și dureri severe în zona rectală. Tromboza poate fi însoțită de o inflamație de gravitate diferită.
În baza acestora, se disting 3 forme clinice de hemoroizi în faza de acutizare:

  • Tromboza nodurilor fără inflamație
  • Tromboza și inflamația nodurilor
  • Tromboza nodurilor cu inflamație, care se răspândește asupra țesuturilor din jur (țesuturile subcutanate)


La fel, în perioadele de acutizare poate apărea o hemoragie puternică din cauza nodurilor hemoroidali, care nu poate fi oprită cu ajutorul medicamentelor pentru tratamentul hemoroizilor. O asemenea agravare este destul de periculoasă și necesită asistență medicală urgentă. 3

Цветная плашка
Metode de diagnosticare

Metode de diagnosticare

Deși forma acuztă a hemoroizilor poate fi identificată vizual, toți pacienții trebuie să fie supuși unei examinăzi complexe.

  • În primul rând, hemoragia din canalul anal poate apărea în diferite afecțiuni proctologice, inclusiv în patologia oncologică În primul rând, hemoragia din canalul anal poate apărea în diferite afecțiuni proctologice, inclusiv în patologia oncologică
  • În al doilea rând, hemoroizii sunt asociați adesea cu alte boli, cum ar fi fisura anală sau sindromul de intestin iritabil În al doilea rând, hemoroizii sunt asociați adesea cu alte boli, cum ar fi fisura anală sau sindromul de intestin iritabil

Pentru a stabili diagnosticul corect și pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului, precum și pentru a stabili un tratament eficient pentru hemoroizii în faza de acutizare, se recomandă câteva teste de diagnosticare.

După discuție, colectarea unei anamnezi și identificarea plângerilor, se efectuează o examinare externă a zonei perianale. După aceasta, se efectuează, în mod obligatoriu, un examen rectal digital.

A doua metodă obligatorie de diagnosticare este rectoromanoscopia (examinarea endoscopică a rectului și a colonului), care se poate extinde până la colonoscopie (examinarea endoscopică a intestinului gros).


Accent
Pe lângă aceasta, în planul investigațiilor ar putea fi incluse analizele „standard” de sânge și urină și alte teste.1

Cum pot fi tratați hemoroizii în faza de acutizare

Scopul principal al tratamentului în perioadele de acutizare este eliminarea simptomelor hemoroizilor.
Decizia privind eventualitatea tratamentului chirurgical se ia după ameliorarea procesului inflamator.

Tratamentul hemoroizilor în faza de acutizare începe cu măsuri conservatoare, care includ normalizarea alimentației, în funcție de caracterul simptomelor predominante. Sunt prescrise medicamentele locale.

  • De exemplu, unguenți și supozitoare cu efect trombolitic, antiinflamator, analgezic sau hemostatic. De exemplu, unguenți și supozitoare cu efect trombolitic, antiinflamator, analgezic sau hemostatic.

După ce procesul acut a trecut în faza cronică, se prescriu alte medicamente. Printre acestea ar putea fi și Natalsid®4.

Acesta conține alginat de sodiu care este obținut din alge marine de culoare maronie. Medicamentul este permis din prima zi de sarcină și în perioada de alăptare. Natalsid® are acțiune intiinflamatoare, hemostatică și regeneratoare și se administrează adulților și copiilor cu vârsta de peste 14 ani.

În cazul în care tratamentul conservator nu este eficient, precum și în cazul exacerbării frecvente a hemoroizilor, se ia în considerare problema privind intervenția chirurgicală. Ar putea fi intervenții minim invazive (scleroterapie, legături cu benzi de cauciuc, coagulare cu radiofrecvență) sau intervenția chirurgicală clasică – hemoroidectomia. Alegerea tacticii exacte de tratament se face întotdeauna în mod individual, după consultarea unui specialist și examinarea complexă.